- ciasto:
- 125 ml wody,
- 40 g masła,
- 100 g mąki,
- 3 średnie jajka,
- masło do smarowania blachy,
- mąka do podsypywania,
- krem:
- 6-7 łyżek cukru pudru,
- 750 ml śmietany kremówki,
- cukier waniliowy,
- usztywniacz do śmietany*
- 600 g owoców –borówki amerykańskiej,
Wodę
zagotować z masłem i szczyptą soli – gotować aż zacznie się
dobrze pienić. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę. Drewnianą łyżką
wyrabiać ciasto - w tym czasie garnek stoi na najmniejszym ogniu.
Wyrabiać
aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Chwilę przestudzić i
dodawać po jednym jajku cały czas ucierając.
Spód
od tortownicy posmarować masłem i oprószyć mąką.
Ciasto
podzielić na 3 części.
Jedną
część ciasta rozsmarować na spodzie tortownicy, wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut. Upieczone ciasto
odłożyć.
Z
pozostałymi częściami ciasta postąpić tak samo.
Śmietanę
ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. Jeżeli używamy
usztywniacza, dodać go według instrukcji na opakowaniu.
Owoce
umyć, osuszyć.
Jeden
płat ciasta położyć na paterze/talerzu, ułożyć na nim 2/5
śmietany, na śmietanie rozsypać owoce, lekko docisnąć dłonią, aby zanurzyły się w śmietanie.
Przykryć
drugim płatem, na którym ułożyć 2/5 śmietany, na śmietanie
rozsypać owoce, docisnąć.
Przykryć
trzecim płatem, ułożyć na nim resztę (1/5) śmietany, posypać
owocami.
Odstawić
na godzinę.
*gdy
ubita śmietana ma dłużej postać dodaję usztywniacz, niestety
jestem skazana na sklepową śmietanę a ona różnie się ubija
świetny przepis !
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo i serdecznie pozdrawiam :)
Usuń