- 500 g mięsa wołowego z karczku lub łopatki QMP,
- 100 g parzonego boczku,
- sól,
- olej,
- 4 maślane brioche lub bułki do burgerów,
- 4 jajka przepiórcze,
- 120 g startego sera bursztyn,
- 4 łyżki majonezu,
- 4 liście sałaty karbowanej,
- kilka kropel oliwy truflowej
W
maszynce do mięsa zemleć mięso. Dodać pokrojony w drobną kostkę
boczek.
Przyprawić
solą i pieprzem.
Uformować
burgery.
Mięso
smażyć na oleju na rozgrzanej patelni.
Stopień
wysmażenia zależy od naszych upodobań. Zalecam stopień średnio
wysmażony (mięso po dotknięciu placem „odbija się”, a
temperatura w środku wynosi 60 stopni).
Jajko
usmażyć na oleju lub maśle, tak aby żółtko było płynne. Przed
zdjęciem z patelni posypać je startym serem.
Sposób
podania:
Brioche
posmarować majonezem (jeżeli mamy to domowej roboty). Następnie
położyć sałatę, burgera i na samą górę jajko przepiórcze.
Całość skropić oliwą truflową.
Takiego
właśnie burgera przygotowaliśmy podczas warsztatów, w studio
kulinarnym Food Lab Studio,
które odbyły się na zaproszenie
Polskiego
Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego w ramach programu QMP
-Wołowina zawsze dobra.
Prowadził Grzegorz Łapanowski.
W
trakcie warsztatów przygotowaliśmy jeszcze kilka dań z różnych
elementów wołowiny. Gdyż wołowina to nie tylko polędwica.
Większości z nas dobra wołowina kojarzy się przede wszystkim z
polędwicą i wysoką ceną. Powszechny jest również pogląd, że
przygotowanie dania z wołowiny wymaga ponadprzeciętnych
umiejętności kulinarnych i zajmuje dużo czasu. Nie jest to prawdą!
Dzięki wołowinie QMP w prosty i szybki
sposób można przyrządzić dania, które zagwarantują nam sukces
kulinarny i nie obciążą domowego budżetu!
O
czym mogliśmy przekonać się podczas warsztatów przekonać się,
przygotowując następne dania, do wykonania których, użyliśmy
różnych elementów wołowiny.
-
stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos
holenderski z miso
-
rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska, sałatką z
musztardowca
-
bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową
- tacos z rwaną wołowiną, salsa pomidorową i guacamole.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz