Boczek pieczony 10 godzin... warto chociaż raz spróbować, a potem, a potem będziemy piec tylko tak :)
zastawa z
- kawałek boczku ze skórą (około 1,5 kg),
- 2 łyżki miodu gryczanego,
- 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 chili,
Boczek
umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę.
Położyć
mięso na zimnej, posmarowanej tłuszczem patelni, skórą do dołu i
powoli doprowadzić do jej zrumienienia.
Skóra
ma być mocno zrumieniona.
Miód
wymieszać z sosem sojowy, posiekanym czosnkiem i chili (chili razem
z pestkami). Mięso natrzeć przyprawami.
Włożyć
do rękawa foliowego i piec w piekarniku nagrzanym do 80 stopni 10
godzin.
Po
tym czasie mięso wyjąć z rękawa i odstawić do ostudzenia.
Boczek
najlepszy jest schłodzony i ma wspaniałą chrupiącą skórkę,
kontrastującą z bardzo delikatnym mięsem.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz