czwartek, 10 września 2015

Borówki – brusznice ze skórką pomarańczową



Borówki dla mnie to borówki :).  No właśnie, u mnie w domu czerwone kuleczki to były i są borówki. Gdzie indziej nazywają je jagodami, a dla mnie jagody, to te czarne.

  • 2 litry borówek,
  • 450 g – 500 g cukru,
  • 50 g posiekanej skórki z pomarańczy,


Wszyscy znamy borówki z gruszkami. Dla odmiany proponuję borówki ze skórką pomarańczową.
Borówki oczyścić, umyć, osuszyć. Włożyć do garnka razem z cukrem i skórką pomarańczową. Nie dodawać wody!! Wymieszać. Postawić na małym ogniu, dusić aż zrobią się „szkliste”, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły.
Gorące wkładać do wyparzonych słoiczków.
Słoiczki ustawiać do góry dnem, do ostygnięcia.

Podawać do pieczonych mięs. Doskonałe do indyka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz