Do kiszenia najlepiej nadają się antonówki, ale inne jabłka też są dobre. Jabłka powinny być nieduże, bez uszkodzeń, obić, robaczków...
- 2 kg jabłek,
- 3-4 gałązki kopru,
- mała główka czosnku,
- kawałek korzenia chrzanu,
- liść chrzanu,
- 1 łyżka soli na pół litra wody,
- 1 łyżka cukru na pół litra wody
- Jabłka umyć, osuszyć.
Naczynie
(z zamknięciem) do kiszenia umyć, wyparzyć.
Koper
opłukać. Czosnek obrać.
Na
dnie naczynia ułożyć 2 gałązki kopru, wrzucić kilka ząbków
czosnku. Ułożyć jabłka. Włożyć chrzan, liść chrzanu,
pozostały czosnek i koper. Zalać przegotowaną, ostudzoną wodą z
cukrem i solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz