środa, 30 września 2015

Kalafior – sałatka z kalafiora

  • kalafior*,
  • sól,
  • cukier,
  • 2 łyżki kaparów,
  • ostra papryczka**,
  • sok z jednej cytryny,
  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego***,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony,
  • 4 łyżki pestek z dyni,
Kapary oraz papryczkę ostrą posiekać, włożyć do miski, dodać sok z cytryny, wymieszać. Wlać olej, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i cukrem.
Pestki podprażyć na suchej patelni.
Kalafiora obrać z liści, opłukać, oczyścić, włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, przykryć. Gdy się zagotuje odkryć i gotować do pożądanej miękkości, najlepiej al dente. Nie rozgotowujmy warzyw!
Kalafiora podzielić na kawałki, ułożyć na talerzu i polać sosem.
Posypać pestkami dyni.
Tak przygotowany kalafior może być dodatkiem do dań mięsnych lub jako samodzielne danie. Ja podałam z jajkami w koszulce.


*jeżeli mamy dostęp do kolorowych kalafiorów, można pobawić się kolorami :)
**ostrej papryki dodajemy tyle ile lubimy
***oczywiście najlepszy będzie olej tłoczony na zimno 

 zastawa z

2 komentarze: