- kalafior*,
- sól,
- cukier,
- 2 łyżki kaparów,
- ostra papryczka**,
- sok z jednej cytryny,
- 5-6 łyżek oleju rzepakowego***,
- pieprz kolorowy świeżo mielony,
- 4 łyżki pestek z dyni,
Pestki podprażyć na suchej patelni.
Kalafiora obrać z liści, opłukać, oczyścić, włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, przykryć. Gdy się zagotuje odkryć i gotować do pożądanej miękkości, najlepiej al dente. Nie rozgotowujmy warzyw!
Kalafiora podzielić na kawałki, ułożyć na talerzu i polać sosem.
Posypać pestkami dyni.
Tak przygotowany kalafior może być dodatkiem do dań mięsnych lub jako samodzielne danie. Ja podałam z jajkami w koszulce.
*jeżeli mamy dostęp do kolorowych kalafiorów, można pobawić się kolorami :)
**ostrej papryki dodajemy tyle ile lubimy
***oczywiście najlepszy będzie olej tłoczony na zimno
zastawa z
jak kolorowo!
OdpowiedzUsuńmiałam akurat kalafiory w różnych kolorach, postanowiłam to wykorzystać :)
Usuń