- 1 kg dojrzałych owoców derenia
- 1 litr wódki
- 0,5 kg cukru
Dojrzałe
owoce derenia umyć, osuszyć i lekko zgnieść.
Wrzucić
do słoja, zalać wódką i szczelnie zamknąć. Można zalać
alkoholem mocniejszym 0,5 litra wódki 40 % + 0,5 litra spirytusu,
ale moja żona lubi nalewki nieco słabsze.
Od
czasu do czasu potrząsać słojem.
Po
2-3 miesiącach zlać płyn, a owoce zasypać cukrem.
Jak
owoce puszczą sok ( 4- 6 tygodnie ) zlać go i połączyć z
alkoholem. W trakcie łączenia próbować w celu uzyskania
odpowiedniego poziomu słodyczy. Po tygodniu przefiltrować, przelać
do butelek schować głęboko na minimum 6 miesięcy. Niestety
sprawdza się tu zasada, że im na dłużej zapomnimy o nalewce tym
lepiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz