poniedziałek, 21 września 2015

Nalewka dereniowa


  • 1 kg dojrzałych owoców derenia
  • 1 litr wódki
  • 0,5 kg cukru
Dojrzałe owoce derenia umyć, osuszyć i lekko zgnieść.
Wrzucić do słoja, zalać wódką i szczelnie zamknąć. Można zalać alkoholem mocniejszym 0,5 litra wódki 40 % + 0,5 litra spirytusu, ale moja żona lubi nalewki nieco słabsze.
Od czasu do czasu potrząsać słojem.
Po 2-3 miesiącach zlać płyn, a owoce zasypać cukrem.
Jak owoce puszczą sok ( 4- 6 tygodnie ) zlać go i połączyć z alkoholem. W trakcie łączenia próbować w celu uzyskania odpowiedniego poziomu słodyczy. Po tygodniu przefiltrować, przelać do butelek schować głęboko na minimum 6 miesięcy. Niestety sprawdza się tu zasada, że im na dłużej zapomnimy o nalewce tym lepiej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz