- 400 g szpinaku,
- 200 g boczku,
- 2 ząbki czosnku,
- gałka muszkatołowa,
- ostra papryczka,
- 250 g twarogu solankowego wędzonego*,
- 500 g mąki pszennej,
- 250 g zimnego masła,
- 3 żółtka,
- 1 płaska łyżeczka suchych drożdży,
- 4-6 łyżek gęstej śmietany,
- sól,
Szpinak
umyć, osuszyć.
Boczek
pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać posiekany czosnek
oraz szpinak. Dusić mieszając około 2 minut. Doprawić do smaku
solą, gałką muszkatołową oraz posiekaną ostrą papryczką.
Mąkę,
masło, żółtka, sól, drożdże i połowę śmietany włożyć do
malaksera i zmiksować. Wyłożyć na blat, szybko wyrobić. W razie
potrzeby dodać resztę śmietany.
Rozwałkować
na grubość około 0,3 - 0,5 mm, wykładać nim wysmarowane masłem
foremki (ja użyłam foremki do mini tart 4 sztuki) tak, aby trochę
ciasta wystawało poza brzegi.
Wypełnić
farszem i przykryć krążkiem ciasta (trochę większym od średnicy foremki), zlepiając dokładnie oba kawałki
ciasta.Odciąć nadmiar ciasta.
Wierzch
ciasta posmarować rozmąconym białkiem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.
Jeśli zostanie
nam trochę ciasta, można z niego upiec paluszki – zrobić
wałeczki o średnicy około 0,8 cm, obsypać solą, ostrą
papryką... i upiec).
*może
być również ser typu feta
Ile potrzeba żółtek do ciasta? Zapisuję przepis i tego mi zabrakło-Agata.
OdpowiedzUsuń3 żółtka , dziękuję za czytanie za zrozumieniem i zainteresowanie się przepisem :) już poprawione.
Usuńserdecznie pozdrawiam :)