Ciasto drożdżowe-francuskie, delikatne, wspaniałe i na nim owoce pokryte skameralizowanym cynamonowym cukrem. Pycha :)
Mąka
powinna być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozetrzeć z dwiema
łyżkami cukru, dodać trochę mąki i ciepłego mleka – powinna
powstać masa o konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką
i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Jajka
ubijać z cukrem a następnie dodać roztopione masło i dalej
ubijać. Dodać rozczyn, stopniowo mąkę, mleko. Ciasto dobrze
wyrobić i odstawić przykryte ściereczką na około 30 minut.
Śliwki
umyć, osuszyć, wyjąć pestki przekrawając śliwki wzdłuż na
pół.
Następnie
ciasto chwilę wyrabiać a następnie rozwałkować na grubość
około 1 cm. Na cieście rozłożyć plasterki masła – nie
układamy masła przy samych brzegach.
Ciasto
złożyć do środka na trzy. Delikatnie przewałkować 3 razy podsypując minimalnie mąką.
Złożyć
ponownie, rozwałkować i powtórzyć jeszcze dwa razy.
Złożyć
i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto
rozwałkować na grubość około 1,5 cm.
Posmarować
rozmąconym jajkiem.
Ułożyć
na nim śliwki i odstawić do wyrośnięcia.
Posypać
cukrem – ciasto będzie prawie przykryte cukrem!
Posypać
cynamonem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 - 50 minut.
- 500 g mąki krupczatki,
- 80 g cukru,
- 30 g świeżych drożdży,
- 170 ml mleka,
- 2 jajka,
- 60 g masła,
- 160 g masła,
- 1 jajko do smarowania ciasta,
- 700 g śliwek (u mnie węgierki),
- 300 g cukru,
- cynamon,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz