- 2 przepiórki,
- 6 fig,
- sól,
- kilka listków rozmarynu,
- 6-8 cienkich plasterków boczku wędzonego*
- 300 ml wina białego półsłodkiego
- 2 łyżki zimnego masła
Wino
wlać do garnka i gotować aż zostanie około 80 ml.
Figi
umyć, osuszyć, każdą przekroić na pół. Rozmaryn posiekać.
Wymieszać figi z rozmarynem i małą szczyptą soli.
Przepiórki
oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek,
odciąć kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć.
Do
każdej przepiórki włożyć po dwie połówki fig.
Dno
naczynia do pieczenia wyłożyć 2 – 4 plastrami boczku, ułożyć
na nim przepiórki, przykryć je resztą boczku.
Wokół
ułożyć resztę fig.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 30 minut.
Zdjąć
boczek z przepiórek (ułożyć go obok), polać ptaki połową wina
i piec dalej 25-30 minut.
Figi,
które piekły się obok przepiórek, przetrzeć przez sito, dodać
do nich resztę wina i sos z pieczenia, z którego należy zdjąć
tłuszcz.
Zagotować,
dodać masło, wymieszać. Zdjąć sos z ognia.
Przepiórki
podałam z marynowanymi figami i prażonymi orzechami laskowymi.
cudowne talerze!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię przepiórki, szkoda tylko, że są tak drogie - wolę je bardziej niż oklepanego kurczaka.
oj tak, talerze są śliczne :) mam z wypożyczalni Gastro Magic. Bardzo lubię przepiórki, poluję na nie na promocjach :)
Usuń