piątek, 25 września 2015

Przepiórki z figami


  • 2 przepiórki,
  • 6 fig,
  • sól,
  • kilka listków rozmarynu,
  • 6-8 cienkich plasterków boczku wędzonego*
  • 300 ml wina białego półsłodkiego
  • 2 łyżki zimnego masła


Wino wlać do garnka i gotować aż zostanie około 80 ml.
Figi umyć, osuszyć, każdą przekroić na pół. Rozmaryn posiekać. Wymieszać figi z rozmarynem i małą szczyptą soli.
Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć.
Do każdej przepiórki włożyć po dwie połówki fig.
Dno naczynia do pieczenia wyłożyć 2 – 4 plastrami boczku, ułożyć na nim przepiórki, przykryć je resztą boczku.
Wokół ułożyć resztę fig.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 30 minut.
Zdjąć boczek z przepiórek (ułożyć go obok), polać ptaki połową wina i piec dalej 25-30 minut.
Figi, które piekły się obok przepiórek, przetrzeć przez sito, dodać do nich resztę wina i sos z pieczenia, z którego należy zdjąć tłuszcz.
Zagotować, dodać masło, wymieszać. Zdjąć sos z ognia.
Przepiórki podałam z marynowanymi figami i prażonymi orzechami laskowymi.


zastawa z

2 komentarze:

  1. cudowne talerze!
    bardzo lubię przepiórki, szkoda tylko, że są tak drogie - wolę je bardziej niż oklepanego kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, talerze są śliczne :) mam z wypożyczalni Gastro Magic. Bardzo lubię przepiórki, poluję na nie na promocjach :)

      Usuń