Czasem coś potrafi zaskoczyć... Coś co dla nas jest oczywiste, dla innych okazuje się odkryciem. Tak było właśnie z surówką z ogórka i rzodkiewki.
- pęczek rzodkiewek,
- 4 ogórki średniej wielkości*,
- śmietana 22 %,
- sól,
Ogórki
umyć i obrać (można nie obierać, zależy od skórki ogórka),
zetrzeć na tarce o dużych otworach. Oprószyć solą, wymieszać i
odstawić na parę minut.
Rzodkiewki
umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Ogórka
odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać rzodkiewki. Doprawić solą.
Polać
śmietaną, wymieszać. Śmietany dodajemy, tyle ile uważamy za
stosowne :) Jedni wola mniej inni więcej....
Zamiast
ścierać na tarce, można ogórka i rzodkiewkę pokroić w cienkie
plasterki.
*tak
naprawdę to proporcje, należy samemu dobrać wedle smaku
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz