poniedziałek, 28 września 2015

Wątróbka z figami

  • 600 g wątróbki drobiowej,
  • 2 cebule,
  • 6 - 8 fig,
  • masło do smażenia,
  • kilka listków rozmarynu,
  • sól,
Figi umyć, osuszyć pokroić w ćwiartki.
Wątróbkę oczyścić –usunąć błony i różne przyległości, umyć, osuszyć.
Cebulę pokroić w półplasterki i poddusić, lekko przysmażając na 2 - 3 łyżkach masła, dodając szczyptę soli oraz posiekany rozmaryn.
Cebulę zdjąć, przełożyć do miseczki.
Na patelnię dołożyć 1 - 2 łyżki masła, włożyć wątróbkę (masło ma być rozgrzane), smażyć odwracając co jakiś czas.
Gdy wątróbka będzie z wierzchu ładnie przyrumieniona, a w środku lekko różowa dodać cebulę i połowę fig, oprószyć solą. Wymieszać, dusić razem około minuty.
Wątróbkę wyłożyć na talerz, dodając resztę fig.
Podałam z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz