- 600 g wątróbki drobiowej,
- 2 cebule,
- 6 - 8 fig,
- masło do smażenia,
- kilka listków rozmarynu,
- sól,
Figi
umyć, osuszyć pokroić w ćwiartki.
Wątróbkę
oczyścić –usunąć błony i różne przyległości, umyć,
osuszyć.
Cebulę
pokroić w półplasterki i poddusić, lekko przysmażając na 2
- 3 łyżkach masła, dodając szczyptę soli oraz
posiekany rozmaryn.
Cebulę
zdjąć, przełożyć do miseczki.
Na patelnię dołożyć 1 - 2 łyżki masła, włożyć wątróbkę (masło ma być rozgrzane),
smażyć odwracając co jakiś czas.
Gdy
wątróbka będzie z wierzchu ładnie przyrumieniona, a w środku
lekko różowa dodać cebulę i połowę fig, oprószyć solą.
Wymieszać, dusić razem około minuty.
Wątróbkę
wyłożyć na talerz, dodając resztę fig.
Podałam
z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz