piątek, 4 września 2015

Wędzone żeberka z fasolą


  • 700 g wędzonych żeberek*,
  • 1 listek laurowy,
  • 5 ziaren pieprzu czarnego,
  • 3 owoce ziela angielskiego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 500 g fasoli piękny jaś**
  • 2 średnie cebule,
  • 1 papryka żółtka,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • tłuszcz do smażenia – smalec, olej, tłuszcz gęsi..
  • 600 g pomidorów podłużnych***


Fasolę zalać wodą, zagotować. Odstawić na godzinę.
Następnie gotować, aż będzie al dente. Odstawić do ostygnięcia, odcedzić (wody z gotowania nie wylewać) następnie obrać ziarna fasoli z łupiny. Obraną fasolę włożyć do garnka, zalać gorącą wodą z gotowania fasoli i dogotować fasolę do pożądanej miękkości.
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki (tak, aby każdy kawałek zawierał 2-3 żebra), włożyć do garnka, dodać pieprz, ziele, listek laurowy, ząbki czosnku, zalać wodą (tylko aby przykryła mięso) i gotować pod przykryciem do miękkości.
Wyjąć żeberka i przecedzić smak z gotowania żeberek. Powinno go być niewiele, około 50 - 80 ml, jeżeli jest więcej to pogotować, aby odparował.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki.
Cebule pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu (lekko zrumienić, a nawet bardziej niż lekko), dodać pokrojoną w kawałki paprykę (1 X 3 cm), chwilę podsmażyć. Do cebuli i papryki dodać żeberka , fasolę, smak z żeberek, pomidory.
Wszystko wymieszać, poddusić razem około 4-5 minut.


*żeberka prawdziwie wędzone a nie barwione dymem,
**użyłam fasoli wrzawskiej
***pomidory podłużne są bardziej mięsiste i mają mniej pestek niż pomidory okrągłe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz