- comber z jelenia (około 600 g),
- sól,
- 5 jagód jałowca,
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
- tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi),
- 2 garście żurawiny*,
- 2-3 łyżki cukru,
- 2 łyżki masła
- pigwa,
- 1 łyżka cukru,
- 150 ml białego półwytrawnego wina,
Comber
z jelenia oczyścić z błon, natrzeć garścią soli i odstawić na
12 godzin. Po tym czasie mięso dokładnie umyć, osuszyć.
Obsmażyć
na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na rumiano, około 3-5 minut.
Wyjąć
mięso, zlać tłuszcz, wlać wino, zagotować. Włożyć mięso,
dodać rozgnieciony jałowiec i dusić pod przykryciem około 10-15
minut. Wewnątrz mięso powinno osiągnąć temperaturę 62 stopni.
Wyjąć
mięso, okryć folią aluminiową. Sos z duszenia przecedzić,
zagotować, dodać kawałki zimnego masła, wymieszać. Zdjąć z
ognia.
Na
patelni rozpuścić cukier, dodać żurawinę, mieszając smażyć.
Dodać masło i smażyć aż żurawina będzie miękka.
Pigwę
obrać, pokroić w cząstki, wyjąć gniazda nasienne.
W
garnku z grubym dnem rozpuścić cukier, dodać pigwę, wlać wino,
gotować aż pigwa będzie miękka.
Comber
pokroić w plastry, układać na talerzu z żurawiną i pigwą.
Podałam
ze szpinakiem.
*jeżeli
nie mamy świeżej lub mrożonej żurawiny można użyć żurawiny ze
słoika – 2-3 łyżki żurawiny podsmażyć na łyżce masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz