wtorek, 6 października 2015

Gołąbki z sarny z kaszą owsianą

  • 500 g karkówki sarny,
  • 150 g cebuli,
  • 5 łyżek tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi),
  • 200 g kaszy owsianej,
  • 400 ml soku jabłkowego z czarną porzeczką,
  • 100 ml wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • 400 g liści kapusty toskańskiej*,
  • ziele angielskie,
  • czarny pieprz,
  • listek laurowy,
  • gałązka rozmarynu,


Kaszę opłukać, wsypać do garnka, wlać sok i wodę, osolić. Postawić na dużym ogniu pod przykryciem, gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut. Odstawić pod przykryciem do ostudzenia.
Liście kapusty dokładnie umyć, włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 5 minut. Wyjąć, osuszyć. Następnie należy ściąć grube nerwy, uważając aby nie uszkodzić liści.
Cebulę pokroić w kostkę, poddusić.
Mięso umyć, osuszyć, zemleć.
Do zmielonego mięsa dodać ostudzoną kaszę i cebulę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.


Na rozłożone liście kapusty nakładać trochę farszu, zawijać brzegi liści na farsz i zwijać w rulon. Jeżeli mamy kapustę włoską postępować tak jak z gołąbkami z dzika.
Naczynie do zapiekania wyłożyć brzydkimi liśćmi. Układać na nich zwinięte gołąbki. Przykryć pozostałymi liści.
Włożyć pieprz, ziele, listek laurowy, rozmaryn, wlać 200 ml wody, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.
Podałam z sosem z prawdziwków.


*może być kapusta włoska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz