- 500 g karkówki sarny,
- 150 g cebuli,
- 5 łyżek tłuszczu (u mnie tłuszcz gęsi),
- 200 g kaszy owsianej,
- 400 ml soku jabłkowego z czarną porzeczką,
- 100 ml wody,
- sól,
- pieprz,
- 400 g liści kapusty toskańskiej*,
- ziele angielskie,
- czarny pieprz,
- listek laurowy,
- gałązka rozmarynu,
Kaszę
opłukać, wsypać do garnka, wlać sok i wodę, osolić. Postawić
na dużym ogniu pod przykryciem, gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień
i gotować około 20 minut. Odstawić pod przykryciem do ostudzenia.
Liście
kapusty dokładnie umyć, włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody
i gotować 5 minut. Wyjąć, osuszyć. Następnie
należy ściąć grube nerwy, uważając aby nie uszkodzić liści.
Cebulę
pokroić w kostkę, poddusić.
Mięso
umyć, osuszyć, zemleć.
Do
zmielonego mięsa dodać ostudzoną kaszę i cebulę. Dokładnie
wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Na
rozłożone liście kapusty nakładać trochę farszu, zawijać
brzegi liści na farsz i zwijać w rulon. Jeżeli mamy kapustę
włoską postępować tak jak z gołąbkami
z dzika.
Naczynie
do zapiekania wyłożyć brzydkimi liśćmi. Układać na nich
zwinięte gołąbki. Przykryć pozostałymi liści.
Włożyć
pieprz, ziele, listek laurowy, rozmaryn, wlać 200 ml wody, przykryć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.
Podałam
z sosem z prawdziwków.
*może
być kapusta włoska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz