- 1 kaczka,
- 1 cebula (około 160 g),
- 100 g wędzonego boczku,
- 230 g mięsa z kaczki,
- 160 g wątróbki drobiowej,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 60 g suchej bułki,
- 50 ml brandy,
- 2 jajka,
- tłuszcz (najlepiej z kaczki),
- sól
- cukier
Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper.
Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.
(Gdy kaczki nie luzujemy należy ją dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek).
Kaczkę natrzeć solą, odstawić na co najmniej godzinę.
Cebulę
pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Boczek pokroić w plasterki a
następnie w paski. Mięso kaczki pokroić niezbyt drobno. Połowę
wątróbki pokroić. Bułkę namoczyć w brandy.
Na
tłuszczu podsmażyć boczek, dodać cebulę, szczyptę soli i cukru.
Smażyć 3-4 minuty. Dodać mięso z kaczki. Smażyć kolejne 4
minuty i dodać pokrojoną wątróbkę. Smażyć mieszając 4 minuty.
Ostudzić.
Pozostałą wątróbkę zmiksować z bułką z brandy i żółtkami.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Całość
delikatnie wymieszać.
Kaczkę napełnić
farszem. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować
wokół wykałaczek.
Posmarować tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni – nie otwierać piekarnika dopóki temperatura nie zmaleje do 140 stopni.
Piec
kaczkę około 1,5 – 2 godzin.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz