poniedziałek, 26 października 2015

Kaczka pieczona z jabłkami



Kaczka miękka, delikatna, nie przesuszona. Rozpływająca się w ustach...Taką kaczkę możemy otrzymać piekąc ją w niskiej temperaturze.
Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie. Natrzeć solą i przyprawami i odstawić na 2 godziny.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub szóstki, wyjąć gniazda nasienne. Wymieszać z 2 łyżkami tymianku lub majeranku oraz miodem.
Do środka kaczki włożyć część jabłek.
Do pozostałych jabłek wlać wino, zamieszać i odstawić.
Do naczynia do pieczenia (u mnie żeliwna gęsiarka), włożyć kaczkę, przykryć. Wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie do 120 stopni. Po dwóch godzinach odlać 2/3 tłuszczu, wokół kaczki ułożyć pozostałe jabłka.
I piec dalej pod przykryciem, temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 100 stopni.
Piec dalej 2 godziny.


  • kaczka,
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek lub majeranek,
  • 1,5 kg jabłek (szara reneta),
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego,
  • 150 ml wina białego półsłodkiego,

1 komentarz: