Delikatna, pyszna kaczka idealna do kanapek na ciepło i na zimno. Na śniadanie, do pracy, na piknik.
- kaczka,
- 10 goździków,
- łyżka soli,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- 500 g cebuli czerwonej,
- 200 ml soku z czarnej porzeczki,
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 2 goździki,
- tłuszcz do duszenia ( u mnie gęsi),
- 1 łyżka miodu,
- sól
- świeża, chrupiąca bagietka.
- 2 figi,
- rukola,
Kaczkę
dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper.
Natrzeć
rozgniecionymi przyprawami. Włożyć do naczynia do zapiekania,
przykryć i wstawić do zimnego piekarnika.
Włączyć
grzanie na 100 stopni, a następnie zmniejszyć do 90 stopni.
Piec
6-7 godzin.
Cebulę
pokroić w półplasterki. Dusić na tłuszczu około 10 minut, wlać
sok z czarnej porzeczki i wino, dodać rozgniecione goździki. Dusić
jeszcze około 15 minut. Doprawić do smaku miodem i solą.
Bagietkę
pokroić na kawałki, każdy przekroić wzdłuż na pół.
Kaczkę
wyjąć z piekarnika. Mięso porwać na kawałki, wyjmując przy
okazji kości i kosteczki :)
Posmarować
bagietki tłuszczem z kaczki, wstawić do piekarnika nagrzanego do
150 stopni na 3-5 minut.
Figi
pokroić na plasterki.
Złożyć
kanapki.
talerze z Slate Plate
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz