Kluski drożdżowe kładzione idealne do dań mięsnych, ale róznież jako samodzielne danie, wystarczy tylko dobry sos.
- 500 g mąki pszennej,
- 20 g drożdży,
- 2 jajka,
- 500 ml mleka,
- 20 g masła,
- 1 łyżeczka soli,
Mąkę
wsypać do miski, dodać rozkruszone drożdże, ciepłe mleko,
roztopione masło, jajka, sól. Dokładnie wyrobić ciasto –
powinno być lśniące i gładkie.
Przykryć
czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić objętość.
W
dużym garnku zagotować wodę, osolić. Maczać metalową łyżkę
we wrzącej wodzie i nabierać trochę ciasta, wkładać łyżkę z
ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Gotować
6-8 minut.
Nie
wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać.
Wyjmować
łyżką cedzakową.
Kluski
można podawać do dań mięsnych, z różnymi sosami lub na słodko.
Kluski
należy przygotować tuż przed podaniem. Nie lubią leżeć,
twardnieją.
zastawa z
Kluski są przepyszne, prawie jak knedliki, tylko mniej pracy i szybciej się robi 😊 dobre z wegańskim sosem pieczeniowy i nie tylko 😁 ja gorąco polecam i dziękuję za przepis 😁
OdpowiedzUsuń