sobota, 24 października 2015

Knedle z bułki tartej


Knedle z bułki tartej, gdy mamy nadmiar suchej bułki.... Pomysł na zużycie suchego chleba. 


  • 240 g bułki tartej,
  • 250 ml mleka,
  • 60 g masła,
  • 4 jajka,
  • 80 g mąki,
  • sól,
Bułkę wsypać do miski, zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie dodać, 1 łyżeczkę soli, roztopione masło i żółtka, dokładnie wymieszać/wyrobić.
Białka ubić na pianę dodając szczyptę soli.
Do bułki dodać białka i mąkę, wymieszać.
Z ciasta wyrabiać okrągłe knedle.
Wkładać do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 10 – 12 minut.
Pamiętajmy, że knedle trochę urosną. Nie wrzucajmy ich za dużo na raz. Mają luźno pływać.
Podawać jako dodatek do mięs, lub z masłem.

Ja podałam z masłem, orzechami włoskimi i cukrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz