Knedle z bułki tartej, gdy mamy nadmiar suchej bułki.... Pomysł na zużycie suchego chleba.
- 240 g bułki tartej,
- 250 ml mleka,
- 60 g masła,
- 4 jajka,
- 80 g mąki,
- sól,
Bułkę
wsypać do miski, zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na 30 minut.
Po
tym czasie dodać, 1 łyżeczkę soli, roztopione masło i żółtka,
dokładnie wymieszać/wyrobić.
Białka
ubić na pianę dodając szczyptę soli.
Do
bułki dodać białka i mąkę, wymieszać.
Z
ciasta wyrabiać okrągłe knedle.
Wkładać
do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować 10 – 12 minut.
Pamiętajmy,
że knedle trochę urosną. Nie wrzucajmy ich za dużo na raz. Mają
luźno pływać.
Podawać
jako dodatek do mięs, lub z masłem.
Ja
podałam z masłem, orzechami włoskimi i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz