- 800 g płatów łososia lub troci*,
- konfitura z cebuli
- 500 g cebuli,
- 500 ml cydru,
- 1 jabłko (ok. 200 g), najlepiej reneta,
- sól,
- cukier,
- oliwa,
Jabłko
obrać, wyjąć gniazdo nasienne, pokroić na nieduże kawałki.
Cebulę
pokroić w półplasterki. Poddusić na oliwie, dodając szczyptę
soli i cukru. Gdy cebula będzie prawie miękka wlać cydr. Dusić aż
odparuje płyn. Dodać jabłko, dolać wodę (około 150 ml) i dusić
aż jabłko się rozgotuje (w razie potrzeby dolać jeszcze trochę
wody). A następnie dusić, aż płyn odparuje. Doprawić do smaku
solą i cukrem.
Płaty
ryby oczyścić, umyć, osuszyć.
Pokroić
w ukośne paski szerokości około 5-6 cm.
Na
patelnię wlać trochę oliwy, ułożyć na niej papier do pieczenia,
wlać na niego trochę oliwy, rozgrzać.
Układać
rybę skórą do dołu.
Smażyć
na sporym ogniu, aż skórka ładnie się zrumieni. Następnie
odwrócić rybę na drugą stronę i smażyć około minuty.
Na
talerz wyłożyć konfiturę z cebuli, na niej ułożyć rybę.
Podałam z solirodem**.
*użyłam
ryby z Bałtyku, przywiozłam z Kołobrzegu, gdzie przebywałam na zaproszenie ProVita.
A ryby były prosto z kutra.
** niestety soliród z zamrażarki i już nie taki piękny jak świeży :(
A ryby były prosto z kutra.
** niestety soliród z zamrażarki i już nie taki piękny jak świeży :(
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz