piątek, 30 października 2015

Łosoś z konfiturą z białej cebuli




  • 800 g płatów łososia lub troci*,
  • konfitura z cebuli
  • 500 g cebuli,
  • 500 ml cydru,
  • 1 jabłko (ok. 200 g), najlepiej reneta,
  • sól,
  • cukier,
  • oliwa,
Jabłko obrać, wyjąć gniazdo nasienne, pokroić na nieduże kawałki.
Cebulę pokroić w półplasterki. Poddusić na oliwie, dodając szczyptę soli i cukru. Gdy cebula będzie prawie miękka wlać cydr. Dusić aż odparuje płyn. Dodać jabłko, dolać wodę (około 150 ml) i dusić aż jabłko się rozgotuje (w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody). A następnie dusić, aż płyn odparuje. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Płaty ryby oczyścić, umyć, osuszyć.
Pokroić w ukośne paski szerokości około 5-6 cm.
Na patelnię wlać trochę oliwy, ułożyć na niej papier do pieczenia, wlać na niego trochę oliwy, rozgrzać.
Układać rybę skórą do dołu.
Smażyć na sporym ogniu, aż skórka ładnie się zrumieni. Następnie odwrócić rybę na drugą stronę i smażyć około minuty.
Na talerz wyłożyć konfiturę z cebuli, na niej ułożyć rybę. Podałam z solirodem**.



*użyłam ryby z Bałtyku, przywiozłam z Kołobrzegu, gdzie przebywałam na zaproszenie ProVita.
A ryby były prosto z kutra.
** niestety soliród z zamrażarki i już nie taki piękny jak świeży :(

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz