- 450 g mąki,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 135 g zimnego masła,
- 220 g cukru,
- 3 jajka,
- 250 ml mleka,
- 300 g jabłek obranych i pokrojonych w kostkę,
- skórka z cytryny,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżeczka cynamonu,
Jabłka
wymieszać z sokiem cytrynowym, cynamonem i skórką cytrynową.
Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w kostkę
i rozetrzeć rękoma lub krótko zmiksować w malakserze (ja
miksuję). Dodać cukier, wymieszać.
Powinniśmy
otrzymać mieszaninę przypominającą bułkę tartą.
Jajka
lekko ubić.
Do
mieszaniny mąki dodać jabłka, jajka oraz wlać mleko.
Delikatnie
wymieszać.
Ciastem
wypełniać foremki do muffinek (do 3/4 wysokości) i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
Gdy
muffinki będą upieczone, patyczek włożony na chwilę do środka
babeczki wyjmiemy suchy.
Muffinki
wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut a następnie wyjąć
babeczki z foremek.
Otrzymałam
25 muffinek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz