czwartek, 22 października 2015

Paszteciki z kaczką

  • 350 g gotowanego mięsa kaczki,
  • 200 g marmolady z winogron*,
  • 80 g orzechów włoskich,
  • sól,
  • pieprz,
  • 500 g mąki,
  • 250 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 1 płaska łyżeczka suchych drożdży,
  • 4 – 5 łyżek gęstego jogurtu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 białko,
Orzechy podprażyć na suchej patelni, niezbyt drobno posiekać. Mięso drobno pokroić, wymieszać z marmoladą z winogron i orzechami. Doprawić solą i pieprzem.
Mąkę, masło, żółtka, sól, drożdże i połowę jogurtu włożyć do malaksera i zmiksować. Wyłożyć na blat, szybko wyrobić. W razie potrzeby dodać resztę jogurtu. 
 

Rozwałkować na grubość około 0,3 -0,5 mm, wykładać nim wysmarowane masłem foremki (ja użyłam foremki do mini tart) tak, aby trochę ciasta wystawało poza brzegi.
Wypełnić farszem i przykryć ciastem, zlepiając dokładnie oba kawałki ciasta ciasta.
Wierzch ciasta posmarować rozmąconym białkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.

Zostanie nam trochę ciasta, można z niego upiec paluszki – zrobić wałeczki o średnicy około 0,8 cm, obsypać solą, ostrą papryką... i upiec).
Oczywiście ciasto można wyrobić ręcznie, siekając najpierw mąkę z masłem, a potem dodając pozostałe składniki i szybko zagnieść.


* może być marmolada z innych owoców, np. ze śliwek.


zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz