- 350 g gotowanego mięsa kaczki,
- 200 g marmolady z winogron*,
- 80 g orzechów włoskich,
- sól,
- pieprz,
- 500 g mąki,
- 250 g masła,
- 3 żółtka,
- 1 płaska łyżeczka suchych drożdży,
- 4 – 5 łyżek gęstego jogurtu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 białko,
Orzechy
podprażyć na suchej patelni, niezbyt drobno posiekać. Mięso
drobno pokroić, wymieszać z marmoladą z winogron i orzechami.
Doprawić solą i pieprzem.
Mąkę,
masło, żółtka, sól, drożdże i połowę jogurtu włożyć do
malaksera i zmiksować. Wyłożyć na blat, szybko wyrobić. W razie
potrzeby dodać resztę jogurtu.
Rozwałkować
na grubość około 0,3 -0,5 mm, wykładać nim wysmarowane masłem
foremki (ja użyłam foremki do mini tart) tak, aby trochę ciasta
wystawało poza brzegi.
Wypełnić
farszem i przykryć ciastem, zlepiając dokładnie oba kawałki
ciasta ciasta.
Wierzch
ciasta posmarować rozmąconym białkiem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.
Zostanie
nam trochę ciasta, można z niego upiec paluszki – zrobić
wałeczki o średnicy około 0,8 cm, obsypać solą, ostrą
papryką... i upiec).
Oczywiście
ciasto można wyrobić ręcznie, siekając najpierw mąkę z masłem,
a potem dodając pozostałe składniki i szybko zagnieść.
*
może być marmolada z innych owoców, np. ze śliwek.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz