- 4 nogi perliczki,
- 150 ml białego półwytrawnego wina,
- sok z 2 pomarańczy,
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy,
- kilka listków rozmarynu,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g borówek z pomarańczą*,
- sól,
- tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi),
- 2 łyżki zimnego masła,
Nogi perliczki oczyścić, umyć, osuszyć. Oprószyć solą.
W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, włożyć nogi obsmażyć na rumiano z obu stron.
Wyjąc nogi z garnka, zlać tłuszcz. Wlać wino, zagotować, dodać nogi, rozmaryn, czosnek, skórkę pomarańczową i dusić pod przykryciem 5 minut. Następnie wlać sok z pomarańczy i dusić pod przykryciem do miękkości, około 20 minut.
Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć nogi (trzymać w cieple), do sosu dodać borówki. Zagotować, mieszając gotować aż sos będzie gęsty.
Dodać masło, wymieszać. Zdjąć z ognia.
*
jeżeli nie mamy borówek ze skórką pomarańczową, należy wziąć
100 g borówek bez pomarańczy i skórkę otartą z 1/2 pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz