Spotkanie pod nazwą „Polskie mięso – Ambrozja Smaku” , pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pana Marka Sawickiego, odbyło się w gościnnych progach przepięknego Pałacu w Jabłonnie.
Goście
mieli możliwość przygotować nalewkę Imbirówkę Stryja
Dionizego, pod okiem Karola Majewskiego, producenta Nalewek Staropolskich, najlepszych polskich nalewek.
Po
warsztatach odbyła się degustacja prowadzona oczywiście przez
Karola Majewskiego.
W
tym samym czasie odbywały się warsztaty pod okiem Artura Moroza,
szefa kuchni restauracji Bulaj w Sopocie, zdobywcy I miejsca w
kategorii „danie główne”, oraz II miejsca w kategorii
„przystawka” podczas tegorocznej edycji Wine & Food Noble
Night 2015.
Pod
okiem Artura Moroza członkowie korpusu dyplomatycznego przygotowali
kilka dań z polskiego drobiu:
kurczak
po polsku,
pierożki
z ciasta francuskiego i kaczki,
de
volaille,
filet
z gęsi,
żołądki
gęsie - „gęsie pipki”,
pasztet
z kaczki.
Pan
Minister przygotował gęś w kapuście.
Podczas
warsztatów, Magazyn Wino reprezentowany przez Panią Preses Zarządu
Katarzynę Piecychnę oraz Redaktora Naczelnego Tomasz
Prange-Barczyńskiego, prezentował wina z trzech polskich winnic:
Winnica Płochockich, Winnica Srebrna Góra Kraków, Winnica Turnau.
Po
części warsztatowej przyszedł czas na obiad.
Na
aperitif podany został cydr z polskich jabłek z Chyliczek.
Przystawka:
pasztet z kaczki serwowany z sosem z powideł śliwkowych ze starych
odmian polskich śliwek z Doliny Dolnej Wisły oraz chrzanem.
Zupa:
rosół z perliczki z pierożkami z nadzieniem z perliczki i orzechów
do tego polskie białe wino – Dom Bliskowice.
Danie
główne: pierś gęsia podana z sosem wiśniowym i powidłami
śliwkowymi doskonale uzupełniło węgierskie czerwone wino –
Apatsagi Pinot Noir.
Deser:
tort poziomkowy oraz nalewka jeżynowa z kolekcji „Nalewki
Staropolskie Karola Majewskiego”.
W czasie obiadu Profesor Jarosław Dumanowski, w wielkim skrócie przybliżył historię polskiej kuchni.
Mam
nadzieję, że Szacowni Goście miło spędzili czas i lepiej poznali
nasza kuchnię.
Nalewka
przygotowana podczas warsztatów
- 1 l wódki 40%,
- 2 cytryny,
- 100 g świeżego imbiru,
- 2 goździki,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki cukru
Do
słoja wlać wódkę.
Cytryny
umyć, wytrzeć, pokroić w ósemki. Imbir pokroić w plasterki (nie
obierać). Imbir, cytryny, goździki, cukier i miód dodać do wódki.
Słój zakręcić i dokładnie wstrząsnąć. Odstawić na 40 dni co
jakiś czas mieszając.
Po
40 dniach zlać do butelek i czekać
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz