Pomidorki koktajlowe przygotowane teraz, mogą nam uprzyjemniać późno jesienne, czy zimowe wieczory. Mogą być również wspaniałym dodatkiem do śniadania, kiedy to gruntowych pomidorów już nie ma, a te szklarniowe... zapomnijmy :(
- 300 g pomidorków koktajlowych,
- 200 g sera feta,
- 500 ml oliwy,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- 2 gałązki tymianku, kilka listków bazylii lub kilka rozmarynu,
- 1 mały liść laurowy,
- ziele angielskie (2-3 sztuki),
- pieprz czarny (4-5 sztuk),
- cukier,
- sól,
- sok z cytryny,
Do garnka wlać oliwę, dodać tymianek, obrane ząbki czosnku, chili, przyprawy, sól i podgrzać do temperatury 80 -100 stopni Celsjusza.
Włożyć
umyte i osuszone pomidorki, gotować 1 minutę.
Wyjąć
pomidorki, odstawić do ostygnięcia.
Ser
pokroić w kostkę, układać na przemian z pomidorkami w wyparzonym
słoiku.
Oliwę
doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą.
Słoik zamknąć i odstawić do lodówki na 2-3 dni.
zastawa z
idealny pomysł na domowe party!
OdpowiedzUsuńi można wcześniej przygotować :)
OdpowiedzUsuń