- 500 g obranych ziemniaków,
- 500 g dyni,
- 1 jabłko (reneta),
- 3 łyżki masła,
- sól,
- gałka muszkatołowa,
Dynię
pokroić na mniejsze kawałki (nie obierać ze skórki) i posmarować
oliwą. Jabłko umyć, zawinąć w folię.
Dynie
i jabłko wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około
30 minut. Mają być miękkie.
Ziemniaki
ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Dynie
obrać ze skórki.
Jabłko
obrać ze skórki i wyjąć gniazdo nasienne. Ziemniaki odcedzić,
odparować, dodać masło i ubić tłuczkiem do kartofli. Dodać
dynię obraną ze skórki, ubić razem z ziemniakami a następnie
dodać jabłko, dokładnie wymieszać, doprawić świeżo startą
gałką muszkatołową i solą.
Przetrzeć
przez sito.
Podałam
do duszonego bażanta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz