Rillettes mięso gotowane zanurzone w tłuszczu bardzo wolno przez kilka godzin. Następnie rozdrobnione, zalane tłuszczem i schłodzone.
- Kaczka,
- łyżka listków tymianku,
- sól,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- 2 ząbki rozgniecionego czosnku,
Kaczkę
dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper.
Natrzeć
wymieszanymi przyprawami. Włożyć do naczynia do zapiekania i
wstawić do zimnego piekarnika.
Włączyć
grzanie na 100 stopni, a następnie zmniejszyć do 90 stopni.
Piec
6-7 godzin.
Wyjąć
kaczkę lekko przestudzić. Zdjąć skórę. Obrać z kości.
Rozdrobnić mięso, wymieszać z wytopionym tłuszczem.
Doprawić
do smaku solą i pieprzem.
Przełożyć
do naczynia.
Świetny
dodatek do chleba.
Aby
przedłużyć trwałość mięsa, zagotowuję mięso z tłuszczem i
gorące wlewam do wyparzonych słoików. Odstawiam słoiki do góry
dnem. Po ostudzeniu wstawiam do lodówki. Miesiąc spokojnie można
trzymać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz