sobota, 31 października 2015

Rillettes z kaczki


Rillettes mięso gotowane zanurzone w tłuszczu bardzo wolno przez kilka godzin. Następnie rozdrobnione, zalane tłuszczem i schłodzone.  


  • Kaczka,
  • łyżka listków tymianku,
  • sól,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • 2 ząbki rozgniecionego czosnku,

Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper.
Natrzeć wymieszanymi przyprawami. Włożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do zimnego piekarnika.
Włączyć grzanie na 100 stopni, a następnie zmniejszyć do 90 stopni.
Piec 6-7 godzin.
Wyjąć kaczkę lekko przestudzić. Zdjąć skórę. Obrać z kości. Rozdrobnić mięso, wymieszać z wytopionym tłuszczem.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przełożyć do naczynia.
Świetny dodatek do chleba.
Aby przedłużyć trwałość mięsa, zagotowuję mięso z tłuszczem i gorące wlewam do wyparzonych słoików. Odstawiam słoiki do góry dnem. Po ostudzeniu wstawiam do lodówki. Miesiąc spokojnie można trzymać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz