Ma
białe, zwarte mięso. Jest delikatna w smaku, podobna do okonia i
sandacza.
Wydłużone,
smukłe ciało. Kolor srebrno biały, przechodzący do
jasnozielonego.
- 1 ryba,
- pieprz,
- wędzona papryka w proszku,
- 150 ml śmietany,
- 1 żółtko,
- sól
Rybę
czyścić, oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, oczy. Dokładnie
umyć, osuszyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2
cm, na głębokość około 0,5 cm.
Oprószyć
pieprzem oraz wędzona papryką. Odstawić na godzinę.
Na
rozgrzanej patelni położyć papier do pieczenia, na niego wlać 3
łyżki oliwy, położyć rybę i smażyć z jednej strony aż spód
ładnie się zrumieni, odwrócić na drugą stronę. Smażyć aż się
zrumieni z drugiej strony.
Przełożyć
na naczynie do zapiekania, wlać śmietanę wymieszaną z żółtkiem
i solą.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15-20
minut(zależy
od wielkości ryby).
Aby
sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją
nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły
oznacza, że ryba jest gotowa.
Podałam
z surówką z pora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz