piątek, 16 października 2015

Rokiel pieczony z wędzoną papryką

Rokiel biały - White bass, ryba słodkowodna z gatunku okoniokształtnych.
Ma białe, zwarte mięso. Jest delikatna w smaku, podobna do okonia i sandacza.
Wydłużone, smukłe ciało. Kolor srebrno biały, przechodzący do jasnozielonego.
  • 1 ryba,
  • pieprz,
  • wędzona papryka w proszku,
  • 150 ml śmietany,
  • 1 żółtko,
  • sól
Rybę czyścić, oskrobać, wypatroszyć, usunąć skrzela, oczy. Dokładnie umyć, osuszyć. Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość około 0,5 cm.
Oprószyć pieprzem oraz wędzona papryką. Odstawić na godzinę.
Na rozgrzanej patelni położyć papier do pieczenia, na niego wlać 3 łyżki oliwy, położyć rybę i smażyć z jednej strony aż spód ładnie się zrumieni, odwrócić na drugą stronę. Smażyć aż się zrumieni z drugiej strony.
Przełożyć na naczynie do zapiekania, wlać śmietanę wymieszaną z żółtkiem i solą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15-20 minut(zależy od wielkości ryby).
Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa.
Podałam z surówką z pora.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz