niedziela, 11 października 2015

świnskie uszy z kapustą


  • 100g świńskich uszu wędzonych krojonych,
  • 800 g ziemniaków,
  • 600 g kapusty włoskiej,
  • 2 cebule,
  • ziele angielskie,
  • listek laurowy,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej gęsi),
  • sól,
  • 100 ml bulionu wieprzowego


Cebule pokroić w półplasterki.
Kapustę pokroić na kawałki – na ćwiartki a potem każdą ćwiartkę na 4 części.
Ziemniaki obrać, wrzucić do wrzącej, osolonej wody na 10 minut.
Wyjąć, pokroić w grube plastry.
Kapustę włożyć do wrzącej osolonej wody na 2 minuty.
Cebulę poddusić na tłuszczu, dodać do niej świńskie uszy,
ziele, listek laurowy. Razem dusić 2 minuty.


Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć połowę kapusty, na niej połowę ziemniaków, cebulę z uszami, przykryć resztą ziemniaków i kapusty. Zalać bulionem.
Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.

2 komentarze:

  1. Ło! Z moją ciekawością to bym spróbowała :) Ciekawe tylko co mój chłopak powie jak to zrobię na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w teorii to "męskie" danie, ale u mnie w rodzinie Jest "damskim" daniem ;)
      polecam spróbować :)

      Usuń