- 100g świńskich uszu wędzonych krojonych,
- 800 g ziemniaków,
- 600 g kapusty włoskiej,
- 2 cebule,
- ziele angielskie,
- listek laurowy,
- pieprz czarny ziarnisty,
- tłuszcz do smażenia (najlepiej gęsi),
- sól,
- 100 ml bulionu wieprzowego
Cebule
pokroić w półplasterki.
Kapustę
pokroić na kawałki – na ćwiartki a potem każdą ćwiartkę na 4
części.
Ziemniaki
obrać, wrzucić do wrzącej, osolonej wody na 10 minut.
Wyjąć,
pokroić w grube plastry.
Kapustę
włożyć do wrzącej osolonej wody na 2 minuty.
Cebulę
poddusić na tłuszczu, dodać do niej świńskie uszy,
ziele,
listek laurowy. Razem dusić 2 minuty.
Naczynie
do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć połowę kapusty, na
niej połowę ziemniaków, cebulę z uszami, przykryć resztą
ziemniaków i kapusty. Zalać bulionem.
Przykryć
i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.
Ło! Z moją ciekawością to bym spróbowała :) Ciekawe tylko co mój chłopak powie jak to zrobię na obiad ;)
OdpowiedzUsuńw teorii to "męskie" danie, ale u mnie w rodzinie Jest "damskim" daniem ;)
Usuńpolecam spróbować :)