Tarta z figami i kremem pomarańczowym ... póki sezon na figi trwa.
Mąkę,
pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do
malaksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski –
zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do
lodówki na 60 minut.
Formę
do tarty lub tortownicę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować,
przełożyć do formy. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć
papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, następnie zdjąć papier i
piec ciasto jeszcze 10 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Żółtka
i jajko utrzeć z cukrem na pulchną masę.
Mąkę
ziemniaczaną wymieszać z 250 ml mleka i skórką pomarańczową (skórkę dodajemy do smaku, najpierw dodać 1/2 skórki, spróbować i ewentualnie dodać więcej).
Pozostałe
250 ml mleka zagotować, wlać do niego mleko z mąką i skórką
pomarańczową. Ciągle mieszając zagotować, ciągle mieszając
dodać utarte jajka. Zagęścić na parze ciągle mieszając.
Następnie
mieszając ostudzić w zimnej wodzie.
Figi
umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na 6 części.
Na
ostudzone ciasto wyłożyć krem i ułożyć figi.
Wstawić
do lodówki na 2 godziny.
Można
dodać listki mięty.
- ciasto:
- 200 g mąki migdałowej,
- 100 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 3 żółtka,
- krem:
- 500 ml mleka,
- 4 żółtka,
- 1 jajko,
- 80 cukru,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- skórka otarta z jednej pomarańczy,
- 8-10 fig
Ależ apetyczna!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuń