Resztki
ryb, włoszczyznę, przypaloną cebulę, przyprawy, włożyć do
garnka, zalać wodą, dodać przyprawy, sól i gotować na niewielkim
ogniu pod przykryciem.
Przecedzić
wywar.
Cebulę
pokroić w półplasterki.
Paprykę
oczyścić i pokroić w paski szerokości około 5 mm i długości
2-3 cm.
Pomidory
obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić w sporą kostkę.
Cebulę,
paprykę i pomidory, oddzielnie, podsmażyć na oliwie.
Filety
pokroić w paski szerokości około 1 cm.
Do
gotującego się wywaru włożyć kawałki ryby, gotować około 4
minut.
Wyjąć
rybę i trzymać w cieple. Do wywaru włożyć podsmażoną cebulę,
paprykę i pomidory. Zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny (kilka kropel), cukrem, solą.
W
głębokich talerzach układać rybę i wlewać zupę.
Podawać
z grzankami z czosnkiem.
- 1,5 kg resztek ryby (kręgosłup, głowy),
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 1/2 pora,
- 1 cebula,
- listek laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz czarny,
- 800 g filetów z ryb morskich*
- 1 papryka,
- 2-3 pomidory,
- 1 cebula,
- sok z cytryny,
- cukier,
- oliwa
*ja
użyłam ryb z Bałtyku: turbot, łosoś, troć, dorsz, flądra. Ryby przywiozłam z Kołobrzegu, gdzie przebywałam na zaproszenie ProVita.
A ryby były prosto z kutra.
A ryby były prosto z kutra.
bardzo ciekawa propozycja ,warto spróbować
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń