- 1 bażant,
- 2 cebule,
- 1 łyżka czerwonej papryki,
- 2 pomidory lub 60 g przecieru pomidorowego,
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina,
- tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi),
- sól,
- pieprz,
Bażanta
oczyścić, odciąć kuper, pokroić na 4 części. Podczas
dzielenia odcinam szyję ale jej nie wyrzucam, dodaję do
duszenia, dla smaku.
Cebule
pokroić w sporą kostkę.
Do
garnka o grubym dnie włożyć tłuszcz, wrzucić cebulę i
podsmażyć. Dodać paprykę, podsmażyć mieszając. Następnie
włożyć bażanta i podsmażyć ze wszystkich stron na złoto.
Wlać
wodę, posolić, dodać pieprz i dusić pod przykryciem około 20
minut.
Pomidory
pokroić w kostkę, dodać do bażanta, wlać wino i dusić do
miękkości.
Bażanta
wyjąć i trzymać w cieple. Można, ułożyć w naczyniu do
zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aby
przyrumienić skórkę. (ja tak zrobiłam)
W
tym czasie sos przetrzeć przez sito, zlać tłuszcz i zagęścić
przez gotowanie.
Następnie
dodać łyżkę zimnego masła, mieszając zagotować. Zdjąć sos z
ognia.
Bażanta
podałam z puree dyniowo-ziemniaczanym i chipsami z jarmużu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz