Białka
ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż
otrzymamy sztywną, gęstą, lśniącą pianę.
Dodać
cukier puder i wymieszać dokładnie (łyżką lub szpatułką).
Masę
bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec, w zależności od ich
wielkości, około 1 – 1,5 godziny.
Te
bezy nie mogą się nie udać, są bardzo łatwe w przygotowaniu i …
i zawsze się udają.
Przepis
od Marcina Zawadzkiego, szefa cukierni w restauracji w hotelu Le
Regina, gdzie mam przyjemność cały czas się uczyć pod okiem
Pawła Oszczyka Szefa Roku Gault&Milleau
2016.
- 110 g białek – 3 białka,
- 137 g cukru,
- 110 g cukru pudru,
idealne
OdpowiedzUsuń:) i jakie łatwe w przygotowaniu :)
UsuńDzień dobry, dodany puder mieszać tak długo, aż całkiem się rozpuści czy tylko tak długo, aż przestanie być widoczny. Pytanie może i głupie ale potrzebne. Aga.
OdpowiedzUsuńWitam, nie ma głupich pytań, lepiej się dopytać niż zrobić źle :) Puder tylko wymieszać, aż nie będzie widoczny. To jest kilka ruchów łyżką czy szpatułką. I naprawdę bezy wychodzą bardzo dobre :) Pozdrawiam :)
Usuń