- 1 kg łopatki z jelenia,
- 200 ml bulionu (u mnie domowy z gęsi),
- sól,
- 300 g cebuli,
- 30 g grzybów suszonych (prawdziwki),
- tłuszcz (u mnie gęsi),
- listek laurowy,
- 10 ziaren pieprzu czarnego,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 200 g kapusty kiszonej,
Mięso
umyć, osuszyć, zwinąć i obwiązać sznurkiem.
Cebulę
pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu, dodać
pokruszone grzyby. Razem przesmażyć i dusić około 5 minut.
Przełożyć
do naczynia do zapiekania, wlać bulion, włożyć mięso, przykryć
i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 3 godziny. Podczas pieczenia mięso obrócić dwa razy.
Kapustę
pokroić i podsmażyć na tłuszczu.
Po
tym czasie wyjąć mięso. Do sosu dodać kapustę i razem dusić 5
minut.
Mięso
pokroić w plastry, podawać z grzybami z kapustą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz