środa, 25 listopada 2015

Łopatka z jelenia pieczona z grzybami

  • 1 kg łopatki z jelenia,
  • 200 ml bulionu (u mnie domowy z gęsi),
  • sól,
  • 300 g cebuli,
  • 30 g grzybów suszonych (prawdziwki),
  • tłuszcz (u mnie gęsi),
  • listek laurowy,
  • 10 ziaren pieprzu czarnego,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 200 g kapusty kiszonej,
Mięso umyć, osuszyć, zwinąć i obwiązać sznurkiem.
Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu, dodać pokruszone grzyby. Razem przesmażyć i dusić około 5 minut.
Przełożyć do naczynia do zapiekania, wlać bulion, włożyć mięso, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 3 godziny. Podczas pieczenia mięso obrócić dwa razy.
Kapustę pokroić i podsmażyć na tłuszczu.
Po tym czasie wyjąć mięso. Do sosu dodać kapustę i razem dusić 5 minut.
Mięso pokroić w plastry, podawać z grzybami z kapustą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz