środa, 4 listopada 2015

Nogi kaczki duszone z sokiem jabłkowym i sosem sojowym



Nogi kaczki umyć, osuszyć, oczyścić z resztek piór. 
Włożyć, skórą do dołu, do zimnego garnka z grubym dnem, garnek postawić na ogniu. Powoli smażyć nogi na rumiano z obu stron.
Nogi wyjąć, tłuszcz wylać (przelać do miseczki, można potem wykorzystać do innych dań), wlać sok, sos sojowy, dodać miód, zagotować. Włożyć nogi i dusić pod przykryciem do miękkości.
Podałam z knedlami z bułki tartej i pieczonym jabłkiem z orzechami i brandy.


Jabłka umyć, osuszyć, ściąć wierzchy, wydrążyć gniazda nasienne.
Folię podzielić na kawałki, takie aby można było zawinąć w nią jabłka.
Każde jabłko ułożyć na środku folii, w wydrążone miejsce wsypać orzechy włoskie i wlać 2 łyżki brandy, zawinąć folią. Powtórzyć tak z każdym jabłkiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut.



  • 4 kacze nogi,
  • 500 ml soku z jabłek,
  • 50 ml sosu sojowego,
  • 1 pełna łyżka miodu rzepakowego,
  • 100 ml bulionu (najlepiej z kaczki, u mnie "kostka" demi glace),

  • 4 jabłka (ligol),
  • 4 łyżki siekanych orzechów włoskich,
  • 8 łyżek brandy,
  • folia aluminiowa.

zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz