sobota, 28 listopada 2015

Nogi perliczki confit, perliczka konfitowana


  • 6 nóg perliczki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 6 jagód jałowca,
  • tłuszcz (najlepiej smalec gęsi, może być masło, olej),
Pierwsze pytanie: „Skąd wziąć piersi z perliczki?, w sprzedaży są tylko całe ptaki”


Ja kupuję całe perliczki i dzielę je.
Z korpusów i końcówek skrzydełek gotuję bulion. Piersi można usmażyć.
Nogi perliczki umyć, osuszyć, włożyć do garnka, zalać tłuszczem, dodać tymianek, rozgniecione ząbki czosnku i jagody jałowca.
Tłuszczu musi być tyle, aby przykryć mięso.
Naczynie przykryć papierem do pieczenia przyciętym do wielkości naczynia.
Papier ma dotykać do tłuszczu.
Gotować na najmniejszym ogniu aż nogi będą miękkie.


kryształ z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz