- 6 nóg perliczki,
- 5 ząbków czosnku,
- kilka gałązek tymianku,
- 6 jagód jałowca,
- tłuszcz (najlepiej smalec gęsi, może być masło, olej),
Pierwsze
pytanie: „Skąd wziąć piersi z perliczki?, w sprzedaży są tylko
całe ptaki”
Ja
kupuję całe perliczki i dzielę je.
Z
korpusów i końcówek skrzydełek gotuję bulion. Piersi
można usmażyć.
Nogi
perliczki umyć, osuszyć, włożyć do garnka, zalać tłuszczem,
dodać tymianek, rozgniecione ząbki czosnku i jagody jałowca.
Tłuszczu musi być
tyle, aby przykryć mięso.
Naczynie
przykryć papierem do pieczenia przyciętym do wielkości naczynia.
Papier
ma dotykać do tłuszczu.
Gotować
na najmniejszym ogniu aż nogi będą miękkie.
Podałam
z puree
z topinambura i dymką.
kryształ z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz