- Ośmiornica mrożona
- 6 ząbków czosnku,
- 1 chili,
- 6 łyżek oliwy,
- 2 średnie cebule,
- 200 ml wina białego półwytrawnego,
- 250 g makaronu (frastagliate lub tagliatelle),
Ośmiornicę
rozmrażać w lodówce, trwa to około 24 godzin. Ośmiornicę
dokładnie umyć w zimnej wodzie.
Wypchnąć dziób i go usunąć.
Wyciąć całą okolicę dzioba – mocno wypchnąć i wyciąć.
Dokładnie umyć worek czernidłowy.
W
garnku z grubym dnem lub szklanym naczyniu rozgrzać 3 łyżki oliwy
(tak aby zakryć dno), włożyć ośmiornicę mackami do dołu, dodać
4 obrane ząbki czosnku i szczelnie przykryć (jeżeli pokrywka ma
dziurkę należy ją zatkać). Gotować na małym ogniu około 40
minut. Ośmiornica ma dać się łatwo nakłuwać nożem.
Mniejsza
ośmiornica ugotuje się szybciej, większa będzie potrzebowała
więcej czasu. Moja miała ponad kilogram.
Ugotowaną
ośmiornicę wyjąć a wywar przecedzić, użyjemy go do sosu.
W
trakcie gotowania ośmiornica bardzo zmniejszy swoją wielkość.
Cebule
posiekać.
Na
pozostałej oliwie zeszklić cebulę z dodatkiem cukru i szczypty
soli. Soli nie dawać więcej, wywar z ośmiornicy jest słony. Pod
koniec duszenia cebuli dodać rozgnieciony czosnek i posiekane chili.
Przesmażyć chwilę. Wlać przecedzony wywar i wino. Gotować aż
sos zrobi się gęsty.
Makaron
ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Ośmiornicę
pokroić, wyrzucić kawałek z oczami. Macki pokroić w kawałki
długości około 2-3 cm.
Do
sosu dodać ośmiornicę i makaron. Mieszając gotować około
minuty.
Smacznie ;))
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam ośmiornice, w takim wydaniu tez bym z chęcią zjadla😄
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńGdzie kupiłaś ośmiornice w całości jeśli mogę wiedzieć? ;)
OdpowiedzUsuńta akurat z Biedronki, ale wczoraj widziałam w Makro. Świeżą można kupić w Złoto Hiszpanii.
Usuń