- 1100 g mięsa gotowanego z kaczki,
- 400 g wątróbki drobiowej,
- 4 jajka,
- 1 bułka typu kajzerka,
- gałka muszkatołowa,
- imbir mielony,
- sól,
- 10 orzechów z konfitury,
- 50 ml porto,
- 100 ml tłuszczu (najlepiej z kaczki),
Bułkę
namoczyć w tłuszczu.
Wątróbkę
podsmażyć na różowo w środku.
Zemleć
mięso razem z wątróbką, i bułką dodając cały tłuszcz. Mięso
mielimy trzykrotnie.
Orzechy
pokroić na 8 – 10 części.
Do
masy mięsnej dodać orzechy i dokładnie wymieszać dodając porto,
doprawić do smaku solą, gałkę muszkatołową i imbirem.
Następnie
dodać jajka, dokładnie wymieszać.
Formy
do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno
wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi
wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec około 50 – 60 minut.
*
Do pasztetu używam mięsa z nóg, szyi, skrzydełek. Wkładam mięso
do garnka, dodaję włoszczyznę, listek laurowy, 4 goździki,
zalewam niewielką ilością gorącej wody. Gotuję aż mięso będzie
miękkie.
o fajny pasztet. Mam kaczke w zamrażalniku wiec moze zrobie ;-)
OdpowiedzUsuńpolecam, naprawdę fajny :)
Usuńboski pasztet :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuń