piątek, 20 listopada 2015

Pasztet z kaczki z konfiturą z orzechów włoskich


  • 1100 g mięsa gotowanego z kaczki,
  • 400 g wątróbki drobiowej,
  • 4 jajka,
  • 1 bułka typu kajzerka,
  • gałka muszkatołowa,
  • imbir mielony,
  • sól,
  • 10 orzechów z konfitury,
  • 50 ml porto,
  • 100 ml tłuszczu (najlepiej z kaczki),
Bułkę namoczyć w tłuszczu.
Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku.
Zemleć mięso razem z wątróbką, i bułką dodając cały tłuszcz. Mięso mielimy trzykrotnie.
Orzechy pokroić na 8 – 10 części.
Do masy mięsnej dodać orzechy i dokładnie wymieszać dodając porto, doprawić do smaku solą, gałkę muszkatołową i imbirem.
Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać.
Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut.
* Do pasztetu używam mięsa z nóg, szyi, skrzydełek. Wkładam mięso do garnka, dodaję włoszczyznę, listek laurowy, 4 goździki, zalewam niewielką ilością gorącej wody. Gotuję aż mięso będzie miękkie. 


 

4 komentarze: