- 1 przepiórka,
- 300-400 g masła,
- 200 g ziemniaków,
- 500 g świeżych borowików,
- 500 ml mleka,
- kilka śliwek,
- kilka ziaren pieprzu,
- dwie szczypty szafranu,
- laska cynamonu,
- goździk,
- pieprz,
- sól
Masło
roztopić w rondlu.
Kiedy
zacznie się smażyć, zmniejszyć ogień do minimum.
Smażyć
przez 45 minut.
Ugotować
ziemniaki do miękkości (najlepiej ugotować ziemniaki w skórce i
po odcedzeniu i odparowaniu, szybko obrać). Ubić ubijaczką,
później rózgą do trzepania. Nie używać blendera!!
Po
wyjęciu przepiórki odlać część masła i dodać do puree.
Następnie
dodać drobno pokrojone, przesmażone borowiki.
Do
reszty masła wrzucić przepołowione śliwki i podsmażyć przez 3
minuty.
Na
środku talerza ułożyć puree, a na nim przepiórkę i śliwki.
Taką
wspaniałą przepiórkę z dodatkami przygotowaliśmy na warsztatach
z Aleksandrem Baronem, szefem kuchni w restauracji Solec 44, słynącym
z prostych i dobrych smaków, ale również troszkę
skandalizujący;) Głośno było o pewnej kolacji, podczas której
podał szczeżuje i larwy trutnia.
Aleksander Baron jest zwolennikiem naturalnych produktów oraz „kocha” masło, o czym mogliśmy się przekonać podczas warsztatów.
Użyliśmy
ogromne jego ilość, a wszystko było pyszne i znikło w wyjątkowo
szybkim tempie.
Warsztaty
odbyły się na zaproszenie frisco.pl – sklepu internetowego, w
gościnnych progach Smolna8Studio.
wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńbyła naprawdę pyszna, i nie bójmy się masła :)
Usuń