Ragout z dzika. Ragout - potrawa z mięsa, pokrojonego na kawałki, obsmażone na tłuszczu i duszone do miękkości.
- 1 kg mięsa na gulasz z dzika,
- 1 kg pieczarek - (u mnie portobello),
- 300 ml bulionu (gęsiego lub wołowego),
- gałązka rozmarynu,
- pieprz czarny,
- sól,
- 100 ml brandy,
- 100 ml śmietany 22%,
- tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi),
Mięso z dzika umyć, osuszyć. W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić
mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.
Wlać
bulion, dodać 2-3 ziarna pieprzu, rozmaryn i dusić do miękkości.
W razie potrzeby dolewać wodę.
Pieczarki
oczyścić, pokroić na kawałki wielkości kawałków mięsa.
Pieczarki
smażyć partiami na rozgrzanej patelni na rumiano.
Do
mięsa wlać brandy, zapalić i wymieszać.
Dodać
pieczarki, zagotować. Wlać śmietanę, wymieszać, w razie potrzeby
doprawić solą i pieprzem.
Podałam
z kluskami drożdżowymi kładzionymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz