- 600 g mięsa nóg kaczki,
- mąka kukurydziana,
- 1 ząbek czosnku,
- gałązka rozmarynu,
- 200 ml wina białego półwytrawnego,
- 2 pomarańcze,
- 1-1,5 cm świeżego imbiru,
- sól,
- 3 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie kaczy),
- orzechy pekan lub migdały do posypania,
Mięso
pokroić jak na gulasz, oprószyć mąką kukurydzianą. Podsmażyć
na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Wlać wino i
mieszając zagotować, dodać posiekany czosnek, skórkę otartą z 2
pomarańczy, starty imbir, rozmaryn i dusić pod przykryciem 20
minut.
Wlać
sok z pomarańczy, doprawić solą i dusić, aż mięso będzie
miękkie. Posypać prażonymi orzechami pekan lub migdałami.
Podawać
z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz