piątek, 27 listopada 2015

Ragout z kaczki

  • 600 g mięsa nóg kaczki,
  • mąka kukurydziana,
  • 1 ząbek czosnku,
  • gałązka rozmarynu,
  • 200 ml wina białego półwytrawnego,
  • 2 pomarańcze,
  • 1-1,5 cm świeżego imbiru,
  • sól,
  • 3 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie kaczy),
  • orzechy pekan lub migdały do posypania,

Mięso pokroić jak na gulasz, oprószyć mąką kukurydzianą. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Wlać wino i mieszając zagotować, dodać posiekany czosnek, skórkę otartą z 2 pomarańczy, starty imbir, rozmaryn i dusić pod przykryciem 20 minut.
Wlać sok z pomarańczy, doprawić solą i dusić, aż mięso będzie miękkie. Posypać prażonymi orzechami pekan lub migdałami.

Podawać z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz