Makowiec z białym i niebieskim makiem, bez dodatku mąki. Bezglutenowy.
- ciasto:
- 6 jajek,
- 210 g cukru pudru,
- 90 g maku (u mnie biały mak),
- skórka otarta z cytryny,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżka rumu,
- szczypta soli,
- nadzienie:
- 200 g maku mielonego niebieskiego (mielonego),
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 100 g żurawiny suszonej,
- 50 ml sherry lub miodu pitnego trójniaka,
- skórka z 1/2 cytryny – cienko obrana,
- 2 łyżki brandy waniliowego*
nadzienie:
zagotować
200 ml wody lub mleka ze skórką cytrynową, żurawiną i cukrem.
Wsypać mak i gotować na małym ogniu, 5 minut cały czas mieszając.
Wyjąć skórkę, wlać sherry i odstawić do ostygnięcia. Następnie
dodać miód i wymieszać.
ciasto:
Mak
wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym
ogniu 30 minut.
Następnie
porządnie odcedzić, trzykrotnie zemleć. Włożyć do ściereczki i
odcisnąć. Powinniśmy otrzymać około 200 g masy makowej.
Białka
oddzielić od żółtek, białka ubić, dodać sól, następnie
dodawać po łyżce cukru pudru i po jednym żółtku dalej ubijając.
Masę delikatnie wymieszać z makiem.
Wyłożyć
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika
nastawionego na 180 stopni i piec 25 minut.
Rozłożyć
papier do pieczenia, wyłożyć na niego upieczone ciasto.(Podnieść
ciasto z papierem, na którym się piekło i odwrócić do góry
nogami na przygotowany papier. Zdjąć z wierzchu papier, na którym
piekło się ciasto.)
Na
biszkopcie rozłożyć masę makową, zostawiając około 5 cm
wolnego ciasta, wzdłuż dłuższego brzegu.
Zwijać
ściśle ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego brzegu z masą.
Następnie ciasto przełożyć na ściereczkę, mocno zwinąć i
odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia, najlepiej kilka godzin.
*jeżeli nie mamy brandy waniliowego, można użyć esencję waniliową lub cukier waniliowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz