Śledzie
z jabłkami to klasyka, chyba wszyscy znamy śledzie
pod pierzynką, (jeżeli nie, to warto je spróbować). Już za
niedługo Wigilia i festiwal dań/sałatek ze
śledziami w roli głównej. Proponuję przepis na sałatkę
śledziową podaną w jabłku.
Jabłka obrać, ściąć wierzch, delikatnie, dokładnie wydrążyć.
(po obraniu i wydrążeniu jabłka wkładać do wody zakwaszonej sokiem z cytryny lub octem jabłkowym, aby nie ściemniały. Gniazdo nasienne wyrzucić, resztę zostawić).
Zagotować wodę z octem i przyprawami, włożyć jabłka i gotować około 3 minut.
Nie rozgotować jabłek.
Wyjąć jabłka i odłożyć do ostygnięcia.
Resztę z jabłek (to co wydrążyliśmy, oczywiście poza gniazdem nasiennym) pokroić kostkę.
Ziemniaka ugotować, w skórce (w mundurku) al dente. Ostudzić. Obrać i pokroić w kostkę.
Filety śledzia pokroić w kostkę.
Cebulę posiekać.
Wymieszać śledzia z ziemniakiem i cebulą. Doprawić do smaku musztardą i ogórkiem curry pokrojonym w kostkę.
Dodać oliwę i wymieszać.
Jabłka wypełnić sałatką.
- 4 średnie jabłka (ligol),
- 1,5 l wody,
- 200 ml octu jabłkowego,
- 3 goździki,
- 1 listek laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 4 ziarna pieprzu czarnego,
- 1 nieduży ziemniak sałatkowy,
- 4 płaty śledzia z oleju,
- 1/2 cebuli,
- ogórki z curry,
- musztarda francuska,
- 1 – 2 łyżki oliwy,
To może być ciekawy smak, nie powiem :-)
OdpowiedzUsuńśledzie z jabłkiem to bardzo zgrany duet :)
UsuńJabłka i sałatka śledziowa ! Tyle szczęścia na raz :) zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuń:) prawda? jabłka i śledzie... my bardzo lubimy :) polecam
Usuń