czwartek, 19 listopada 2015

Sałatka śledziowa w jabłku



Śledzie z jabłkami to klasyka, chyba wszyscy znamy śledzie pod pierzynką, (jeżeli nie, to warto je spróbować). Już za niedługo Wigilia i festiwal dań/sałatek ze śledziami w roli głównej. Proponuję przepis na sałatkę śledziową podaną w jabłku.

Jabłka obrać, ściąć wierzch, delikatnie, dokładnie wydrążyć.
(po obraniu i wydrążeniu jabłka wkładać do wody zakwaszonej sokiem z cytryny lub octem jabłkowym, aby nie ściemniały. Gniazdo nasienne wyrzucić, resztę zostawić).
Zagotować wodę z octem i przyprawami, włożyć jabłka i gotować około 3 minut.
Nie rozgotować jabłek.
Wyjąć jabłka i odłożyć do ostygnięcia.
Resztę z jabłek (to co wydrążyliśmy, oczywiście poza gniazdem nasiennym) pokroić kostkę.
Ziemniaka ugotować, w skórce (w mundurku) al dente. Ostudzić. Obrać i pokroić w kostkę.
Filety śledzia pokroić w kostkę.
Cebulę posiekać.
Wymieszać śledzia z ziemniakiem i cebulą. Doprawić do smaku musztardą i ogórkiem curry pokrojonym w kostkę.
Dodać oliwę i wymieszać.
Jabłka wypełnić sałatką.


  • 4 średnie jabłka (ligol),
  • 1,5 l wody,
  • 200 ml octu jabłkowego,
  • 3 goździki,
  • 1 listek laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 ziarna pieprzu czarnego,

  • 1 nieduży ziemniak sałatkowy,
  • 4 płaty śledzia z oleju,
  • 1/2 cebuli,
  • ogórki z curry,
  • musztarda francuska,
  • 1 – 2 łyżki oliwy,

zastawa z 

4 komentarze:

  1. To może być ciekawy smak, nie powiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłka i sałatka śledziowa ! Tyle szczęścia na raz :) zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) prawda? jabłka i śledzie... my bardzo lubimy :) polecam

      Usuń