Pyszny tort makowy z kremem czekoladowym. Polecam go na różnego rodzaju okazje, a nie tylko na urodziny. Tort makowy z kremem czekoladowym można również podać na zakończenie wigilijnej kolacji. Tym bardziej, że mak musi pojawić się na wigilijnej kolacji.
Mak symbolizuje pomyślność, płodność i dostatek na zbliżający się Nowy Rok.
ciasto:
250 g maku,
8 jajek,
230 g cukru,
80 g mielonych migdałów w skórce,
skórka cytrynowa,
sok z 1/2 cytryny,
2 łyżki rumu,
sól,
krem:
200 g miękkiego masła,
2 łyżki cukru pudru,
250 g czekolady deserowej,
4 żółtka,
3 łyżki brandy,
Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i trzykrotnie zemleć. Włożyć do ściereczki i odcisnąć.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny, sok z cytryny i rum.
Na masę makową wysypać migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do miski włożyć pokruszoną czekoladę, miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą, miska nie powinna dotykać do wody).
Miękkie masło utrzeć na pulchną masę, następnie dodać cukier puder i dalej ucierać.
Dalej ucierając, stopniowo dodawać czekoladę, a następnie żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć).
Następnie powoli dolewać brandy.
Biszkopt przekroić w poprzek na pół.
Posmarować jeden blat ciasta 1/3 kremu, przykryć drugim.
Posmarować całość kremem. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce.
zastawa z
Jak zwykle propozycja z klasą .Agata.
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuń