Tort czekoladowy z jabłkami, a może czekoladowa szarlotka w świątecznym wydaniu...
- ciasto:
- 150 g miękkiego masła,
- 150 g cukru,
- 4 jajka,
- 150 g migdałów,
- 150 g czekolady,
- 1 łyżeczka goździków,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 80 g mąki,
- nadzienie:
- 1,5 kg jabłek,
- sok z cytryny do smaku,
- skórka otarta z 1/2 cytryny,
- 200 ml miodu pitnego (trójniak),
- żelatyna (około 20 g)*,
- polewa:
- 200 g czekolady**,
- 30 g masła,
Goździki
zemleć.
Migdały
(ze skórką), czekoladę, mąkę, goździki i cynamon zmiksować.
Masło
utrzeć na pulchną masę z żółtkami i cukrem. Następnie dodać
mieszaninę mąki z przyprawami, czekoladą i migdałami.
Białka
ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą.
Masę
podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowe blaty ciasta.
Ja
upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm.
Ciasto
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15
minut.
Odstawić
ciasto do ostudzenia.
Jabłka
umyć, osuszyć, zawinąć w folię i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni i piec aż będą miękkie. Ciepłe jabłka
obrać ze skórki i wyjąć miąższ, zmierzyć objętość. Ja
otrzymałam 700 ml miąższu z jabłek.
Zagotować
miód, rozpuścić w nim żelatynę a następnie wymieszać z
jabłkami, dodać skórkę cytrynową i doprawić sokiem z cytryny do smaku.
Blat
ciasta włożyć do tortownicy, na niego wyłożyć masę jabłkową,
przykryć drugim blatem. Docisnąć. Odstawić do zastygnięcia.
Najlepiej odstawić na noc.
W
kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą. Posmarować ciasto
polewą.
Ja
posypałam startymi migdałami.
super propozycja na zimę! smacznie!
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa :)
Usuń